Biblia spune ca Hristos a murit pe cruce intr-o zi numita Vinerea Mare. Potrivit Bibliei, Iisus a inviat apoi si a revenit la viata in Duminica Pastelui. Pastele are date diferite in fiecare an, intre 21 martie si 25 aprilie, in functie de momentul in care este luna plina in primavara. Acestea sunt informatii cunoscute deja, la fel cum si ouale clasice de paste, obtinute din oua fierte si vopsite in diverse culori sunt cunoscute, dar acum in cosuri cadou pot fi gasite ouale de ciocolata si iepurasii de ciocolata. Traditia ciocolatei de Paste este mai noua, dar are si o explicatie.
OUALE DE PASTE – DIN CIOCOLATA SAU NATURALE
Aproape toti oamenii mananca oua de Paste, dar initial consumul de oua nu a fost permis de catre liderii bisericii in saptamana premergatoare Pastelui (cunoscuta sub numele de Saptamana Mare). Asadar, orice oua depuse in acea saptamana erau pastrate si decorate pentru a se transforma in oua de Paste, care erau oferite copiilor cadou, dupa Saptamana Mare. Victorianii au adaptat traditia cu oua de carton acoperite cu satin si umplute cu cadouri de Paste.
Primele oua de ciocolata au aparut in Franta si Germania in secolul al XIX-lea, dar erau amare si dure. Pe masura ce tehnicile de fabricare a ciocolatei s-au imbunatatit, au fost dezvoltate oua goale precum cele pe care le avem astazi. Au devenit foarte repede populare si raman astazi o traditie preferata pentru iubitorii de ciocolata, fiind incluse in cosuri de Paste alaturi de alte produse.
CUM AU APARUT IEPURASII DE PASTE?
Se crede ca povestea iepurasului de Paste a devenit comuna in secolul al XIX-lea. De obicei, iepurii dau nastere unui numar mare de pui, asa ca au devenit un simbol al noii vieti si al regenerarii. Legenda spune ca iepurasul de Paste depune, decoreaza si ascunde ouale, deoarece acestea sunt, de asemenea, un simbol al regenerarii. Acesta este motivul pentru care unii copii se bucura acum de vanatoare de oua de Paste.