Mulți electricieni nu cunosc care este originea din spatele profesiei lor și nici influențele istorice care le-au modelat domeniul în care își câștigă astăzi existența. Cine au fost primii electricieni? Cum a luat naștere industria electrică? Care este istoria electricienilor?
Istoria electricienilor este dificil de identificat, ea avându-și originea într-o varietate de personalități istorice diferite: Benjamin Franklin, Luigi Galvani, Alessandro Volta, Georg Simon Ohm, Thomas A. Edison, Nikola Tesla etc. Eforturile de a înțelege și a controla electricitatea au început în anii 1700.
În primă fază, energia electrică a fost studiată în natură. Totuși, mulți cercetători i-au văzut potențialul și au căutat să o valorifice în viața de zi cu zi. Timp de aproape un deceniu și jumătate, au fost efectuate cercetări intense. Cercetarea și dezvoltarea au progresat rapid și au fost competitive.
Dar, când a devenit o profesie meseria de electrician? În afară de iluminarea străzilor și, ocazional, a caselor, electricienii erau inițial necesari pentru a pune în practică în siguranță lucrările inventatorilor precum Edison, Westinghouse și nu numai.
În 1881, Lucien Gaulard și John Gibbs au demonstrat utilitatea energiei electrice pecurent alternativ la Londra. Prima expoziție a avut loc în 1889 la Expoziția de la Paris. Ulterior, s-a organizat Târgul de la Chicago, care a dus demonstrațiile electrice, iluminatul și electricienii la alt nivel.
Cele mai citite articole
Compania General Electric a lui Thomas Edison a primit o invitație de a licita pentru Târgul Mondial din Chicago din 1893; oferta sa de a oferi iluminat la scară largă și demonstrații a fost de 1,8 milioane de dolari. Să nu uităm că această sumă de 1,8 milioane de dolari a apărut în 1893 și se estimează că este echivalentă cu aproximativ cu 52 de milioane de dolari în zilele noastre.
Arhitecții care conduceau târgul din Chicago s-au simțit insultați și au refuzat oferta. Edison a revenit cu o ofertă semnificativ mai mică de 554.000 dolari. Totuși, Tesla a primit 399.000 de dolari pentru instalarea și utilizarea sistemului său polifazat AC și a câștigat oferta din cadrul Târgului de la Chicago.
Este un moment notabil dintr-o varietate de motive. În primul rând, procesul de licitație a stabilit norme de afaceri pentru antreprenorii din domeniul electricității care sunt utilizate și astăzi. Contractorii de electricitate vin cu o ofertă pentru un proiect, primind adesea opțiunea de a revizui oferta pentru a se adapta nevoilor clientului, așa cum au făcut Edison și Tesla în competiția lor pentru a câștiga Târgul de la Chicago.
A doua schimbare istorică notabilă pe care a oferit-o acest eveniment de la Chicago a rezultat din faptul că Edison a pierdut licitația, iar Tesla a câștigat-o. Întrucât Edison era atât antreprenor, cât și vânzător, Tesla l-a abordat în încercarea de a cumpăra de la el becuri și echipamente pentru târg.
Edison a fost nemulțumit că a pierdut licitația și a refuzat să lucreze cu Tesla. Acest lucru l-a obligat pe Tesla să caute soluții alternative. În loc să folosească becul GE, Tesla și-a creat propriul bec, care în cele din urmă a funcționat mai eficient și a stimulat dezvoltarea ulterioară a industriei electrice.
Târgul a avut un mare succes. Se estimează că electricienii de la târgul din Chicago au instalat aproape 100.000 de becuri (aproape 1/9 din toate becurile din Statele Unite la acea vreme) cu curent alternativ și încă 5.000 de lumini cu arc electric. Oamenii au început să afle astfel mai multe despre electricitate, iar electricienii au devenit foarte căutați.