În prezent, mediul de business se confruntă cu foarte multe provocări, cele care ies cel mai mult în evidență fiind cele legate de sustenabilitate și de protejarea mediului înconjurător. Având în vedere prevederile legislative existente, fiecare organizație care desfășoară activități economice cu impact la nivelul mediului este responsabilă cu crearea și gestionarea unor acțiuni eficiente și sustenabile care să contribuie activ la protecția mediului.
Doar simpla conștientizare a importanței sustenabilității și intenția de a susține orice demers de minimizare a impactului asupra mediului nu sunt suficiente. În prezent, cerințele privind responsabilitatea corporativă cu privire la protecția mediului sunt destul de exigente, iar agenții economici trebuie să devină mult mai precauți și să contribuie la demersul comunității de a proteja mediul.
O nouă măsură reglementată legislativ în acest context este reprezentată de Programul de prevenire și reducere deșeuri, realizat pe fondul promovării unui mediu de business sustenabil din toate punctele de vedere.
Care este scopul Programului de prevenire și reducere deșeuri?
Programul de prevenire și reducere deșeuri a fost creat cu scopul de a responsabiliza mediul de afaceri actual și de a îi încuraja pe agenții economici să managerieze în mod durabil și eficient deșeurile care apar ca urmare a desfășurării activităților. Prin intermediul acestei măsuri, fiecare afacere este nevoită să își prezinte implicarea pe care o au în ceea ce privește protejarea mediului.
Programul este unul complex și necesită o multitudine de informații privind modul de gestionare al deșeurilor pentru crearea unui plan care să sprijine toate acțiunile și strategiile propuse în vederea diminuării poluării.
Totuși, înainte ca agenții economici să facă demersuri în acest sens, este necesară realizarea unui audit intern de mediu. Cu ajutorul auditului, vor fi identificate toate punctele forte, dar și slabe care țin de managementul de mediu al organizației.
În plus, fiecare business trebuie să dețină toate documentele necesare pentru a funcționa legal din punct de vedere al legislației de mediu. Indiferent că vorbim despre autorizatii de mediu, vize anuale sau alte acte, toate trebuie să fie disponibile și prezentate în cazul unui control de mediu.
Un sprijin pentru agenții economici îl oferă compania EnviroCons, care furnizează numeroase servicii și soluții de mediu adaptate în funcție de specificul activității desfășurate. Având o vastă expertiză în domeniul protecției mediului, specialiștii EnviroCons vor ajuta companiile să-și alinieze activitatea la legislația de mediu în vigoare, garantând totodată o îmbunătățire a performanței de mediu la nivel de organizație.