Gradul de poluare din natura si din atmosfera isi face simtita prezenta in aproape toate aspectele vietii oamenilor. Unul dintre elementele asupra careia efectele poluarii si-a lasat deja amprenta este apa, care devine din ce in ce mai dura.
Din aceasta cauza, adesea, gustul apei si culoarea acesteia sunt schimbate, iar acestea pot fi observate chiar si in cazul apei de la robinet, care ar trebui sa fie buna pentru consum. Pentru a asigura insa o calitate buna a apei potabile, retelele de distributie a acesteia trebuie sa detina sisteme complexe prin care sa se verifice permanent calitatea si sa se intervina rapid in caz de nevoie. Un element care nu ar trebui sa lipseasca dintr-un astfel de sistem este un dedurizator.
Cum se poate deduriza apa?
Apa dura este acea apa care are un continut ridicat de saruri si minerale, in special ioni de calciu si magneziu. De asemenea, oamenii mai denumesc apa dura calcar sau piatra. Drept urmare, este necesar sa se elimine aceste substante pentru a se obtine o calitate buna a apei.
Cele mai citite articole
Pentru ca acest lucru sa fie posibil, apa trebuie sa treaca printr-o serie de filtre, de mai multe tipuri, care au rolul de a retine ionii de magneziu si calciu, astfel incat sa rama apa pura. Cu astfel de filtre sunt dotate si aparatele dedurizatoare, cele mai multe dintre acestea folosind rasina.
Rasina actioneaza asupra ionilor de calciu si magneziu, pe care ii transforma in sare. Ulterior, apa trebuie sa treaca printr-un sistem de osmoza inversa care are rolul de a elimina, in conditii de siguranta, sarea. Totusi, pentru ca apa sa poata fi potabila sunt necesare mai multe interventii asupra acesteia, cum ar fi dezinfectarea si purificarea acesteia cu substante speciale.
Care sunt beneficiile dedurizarii apei?
Exista sisteme de dedurizare a apei la nivel industrial sau altele destinate utilizarii in gospodarie. Indiferent de metoda aleasa, avantajele pe care le ofera utilizarea apei dedurizate sunt numeroase.
Printre cele mai importante ar trebui mentionate scaderea cheltuielilor de intretinere a instalatiilor sanitare, prelungirea duratei de viata a electrocasnicelor si mentinerea sanatatii organismului in conditii bune.