Operatiile estetice nu mai sunt de mult timp un tabu, tot mai multe persoane apeland la acestea, femei si barbati deopotriva. Numai ca motivele pentru care se apeleaza la unele interventii chirurgicale considerate estetice nu tin numai de infrumusetare, ci si de corectarea unor defecte sau anomalii care pot afecta anumite aspecte ale vietii.
O astfel de interventie, care poate fi facuta atat de cei care doresc sa isi infrumuseteze aspectul fizic, dar care este realizata adesea si pentru a imbunatatii starea generala de sanatate, este rinoplastia.
Cand este necesara operatia de rinoplastie?
In general, pacientii apeleaza la operatia de rinoplastie din dorinta de a modifica forma sau dimensiunea nasului, aspecte care creeaza complexe puternice in randul unora dintre acestia. Fie ca este vorba despre remodelarea nasului, o redimensionare a acestuia in vederea obtinerii unei simetrii faciale sau o refacere a simetriei nasului, toate sunt motive importante pentru care oamenii doresc sa isi faca o operatie de rinoplastie.
Prin urmare, chiar daca este vorba despre o interventie chirurgicala facuta numai din considerente estetice, aceasta va avea efecte benefice si asupra starii de sanatate, mai ales in ceea ce priveste starea psihica a pacientilor.
De asemenea, exista si o serie de motive care tin de functionalitatea nasului si de starea de sanatate a organismului. Acestea sunt: reparatia deviatiilor de sept si reducerea sau eliminarea sforaitului, precum si interventiile necesare in cazul unui accident.
Cate tipuri de operatie de rinoplastie exista?
Un aspect mai putin cunoscut referitor la operatiile de rinoplastie este faptul ca exista mai multe tipuri de astfel de interventii, atat chirurgicale, cat si nechirurgicale. Acestea sunt:
- Rinoplastia inchisa
Este vorba despre operatia clasica de rinoplastie, medicul modificand forma si dimensiunea nasului prin intermediul a doua incizii realizate pe partea interioara a narilor. Drept urmare, nu va exista niciun fel de cicatrice.
- Rinoplastie deschisa
In ceea ce priveste acest tip de interventie chirurgicala, pe langa procedurile specifice rinoplastiei inchise se va efectua o incizie si la nivelul columnei, zona care separa narile. Astfel, pielea poate fi decalotata permitand medicului chirurg o mai buna vizibilitate.
- Rinoplastia secundara
Rinoplastia secundara este interventia de la nivelul nasului care este necesara pentru a corecta o problema creata sau ramasa in urma unei prime interventii de rinoplastie.
- Rinoplastia augumentativa
Este o operatie realizata foarte rar, care consta in marirea nasului, la care apeleaza, de obicei, persoanele care au un nas prabusit.