Este deja o traditie ca in perioada sarbatorilor de iarna, oamenii sa lanseze diferite tipuri de articole pirotehnice, pentru a sarbatori schimbarea anului. Cu toate acestea, exista anumite categorii de produse pirotehnice care nu sunt destinate publicului larg, deoarece prezinta un risc ridicat de accidentari.
Chiar si in conditiile in care astfel de produse sunt interzise pentru a fi vandute liber, acestea pot fi inca gasite pe piata neagra si multi oameni nu ezita sa le cumpere, fara a fi constienti de riscurile pe care le presupune manevrarea gresita a acestora.
Care sunt riscurile asociate utilizarii articolelor pirotehnice?
Principalul pericol pe care il prezinta articolele pirotehnice care nu sunt destinate publicului larg si care sunt incadrate in diferite clase – de divertisment, de scena si alte tipuri de articole pirotehnice – este ranirea, fie a celui care le manevreaza, fie a spectatorilor.
De asemenea, utilizarea incorecta a articolelor pirotehnice poate prezenta un risc crescut de a provoca incendii, mai ales daca sunt utilizate in apropierea unor surse usor inflamabile.
Sectiile de urgente medicale sunt pline, in perioada sarbatorilor de iarna, cu persoane care au rani la maini sau la ochi din cauza petardelor si altor tipuri similare de produse pirotehnice. Drept urmare, vinzarea, cumpararea si folosirea unor astfel de articolelor interzise sunt aspru sanctionate.
Ce pedepse pot risca cei care nu respecta reglementarile referitoare la utilizarea articolelor pirotehnice?
Pe langa riscurile de accidente, cei care folosesc petarde si artificii ilegale pot primi pedepse foarte drastice. Amenda pentru utilizarea unor astfel de produse pirotehnice poate ajunge pana la 7.500 de lei. De asemenea, o amenda similara pot primi si cei care permit utilizarea articolelor pirotehnice cu risc redus de copii cu varsta mai mica de 16 ani.
Chiar si persoanele juridice, care utilizeaza in mod eronat produsele pirotehnice, pot fi sanctionate, amenda in acest caz majorandu-se cu pana la 100% fata de valorile specifice persoanelor fizice.
Comercializarea ilicita a unor produse pirotehnice de risc este considerata infractiune si poate fi pedepsita cu inchisoare, de la 3 luni la un an, sau cu amenda.