Denumite adesea cabluri Ethernet, cablurile UTP – Unshielded Twisted Pair (cabluri cu perechi răsucite neecranate) sunt cea mai des intâlnita variantă de cabluri din rețelele de date.
Atunci când vreți să găsiți categoria potrivită de cablu UTP pentru a susține rețeaua dvs., este important să aveți în vedere că există diferite nivele de performanță în fiecare categorie.
Utilizarea unui cablu de înaltă calitate, instalat corect, oferă o marjă mai mare de siguranță, asigurând performanțe optime.
Vă vom prezenta în cele ce urmează caracteristicile cheie ale cablurilor UTP Cat. 5(e) și Cat. 6 și diferențele dintre cele două categorii.
Cablul UTP cat. 5
Cablurile UTP categoria 5 au fost proiectate pentru a oferi o înaltă integritate a semnalului, fiind utilizate în principal în cablarea rețelelor de date, precum Fast Ethernet, dar și în transportul altor semnale, de exemplu cele de telefonie.
Caracteristicile cablurilor UTP cat. 5:
- „Imunitate” la interferențe exterioare: deși nu sunt ecranate, torsionarea firelor ajută la reducerea interferențelor electromagnetice din medii cu surse multiple de interferențe.
- Compatibilitate cu conectorii RJ-45: cablul UTP cat. 5 este proiectat pentru a fi utilizat cu conectorii standard RJ-45, care sunt cei mai comuni conectori folosiți în rețelele Ethernet.
- Minimizează dezacordurile de impedanță la punctele de conexiune.
- Izolație individuală: fiecare fir de cupru este izolat individual pentru a preveni contactul între fire, ceea ce ar putea duce la interferențe.
- Au 3 răsuciri la fiecare țol (2,54 cm) de cablu de cupru AWG 24.
Odată cu introducerea în anul 2001 a standardului TIA/EIA-568-B, categoria 5 a fost înlocuită de categoria 5e. Cablul UTP cat.5e este o versiune îmbunătățită a cat.5, fiind dezvoltat pentru a oferi performanțe superioare, fără a aduce modificări semnificative la infrastructura de cablare existentă.
” E” vine de la „enhanced” (îmbunătățit). Cablurile UTP cat.5e sunt capabile să suporte o lățime de bandă mai mare și să ofere o atenuare mai mică a semnalului.
Caracteristicile cablurilor UTP cat. 5e:
- Construcție Twisted Pair: acest cablu este format dintr-o pereche de fire de cupru izolate care sunt torsadate împreună. Această torsadare ajută la reducerea interferențelor electromagnetice (EMI) și a interferențelor radiofrecvență (RFI).
- Frecvența maximă de operare: 150 MHz. Acest lucru îl face potrivit pentru rețele Gigabit Ethernet.
- Capacitate de transmitere date mare: cablurile UTP cat. 5e pot suporta o viteză de transmitere a datelor de până la 1 Gbps (Gigabit pe secundă) la distanțe de până la 100 de metri.
- Izolare eficientă a firelor: cele 24 de perechii fire rasucite sunt izolate cu PE (Polyethilene).
- Utilizează aproape întotdeauna conectori RJ-45.
Cele mai citite articole
Cablurile UTP Cat.6 impun specificații noi pentru diafonie și pentru zgomotul de sistem, oferind în același timp performanțe înalte la o frecvență aproape dublă față de cat.5e – 250MHz (max).
Iată câteva caracteristici cheie ale cablurilor UTP cat. 6:
- Frecvență de operare: Cablurile UTP de categoria 6 sunt proiectate pentru a funcționa la frecvențe de până la 250 MHz, ceea ce le face mai capabile să suporte rate de transmitere mai mari.
- Dimensiune crescută a conductorilor de la AWG 24 la AWG 23.
- Permite comunicarea cu două sensuri pe fiecare pereche de fire. În prezent sunt folosite toate aceste trei tipuri de cabluri, atât în clădirile de birouri, cât și în cele rezidențiale, în care numărul de terminale operabile nu influențează în niciun fel performanțele unui 100 BASE-TX Ethernet sau FAST Ethewrnet (1000 BASE-T).
- Viteze de transmitere: Cablurile cat. 6 pot suporta transmiterea de date la viteze de până la 10 Gbps (Gigabiti pe secundă) la distanțe de până la 55 de metri. La viteze mai scăzute, cum ar fi 1 Gbps, pot fi utilizate la distanțe de până la 100 de metri.
- Suprimarea interferențelor: Cablurile cat. 6 au o capacitate superioară de suprimare a interferențelor electromagnetice și radiofrecvențelor datorită construcției torsadate.
- Utilizări comune: Sunt folosite în rețelele de calculatoare, inclusiv în mediile de birou, centre de date și alte aplicații unde performanța rețelei este crucială.
- Compatibilitate cu conectori RJ-45: Funcționează cu conectori de tipul RJ-45, la fel ca și cablurile cat. 5e.
- Instalare: Cablurile de categoria 6 sunt construite pentru a fi relativ ușor de instalat și de manevrat, la fel ca și cablurile cat. 5e.
Cablu CAT.5, CAT.5e sau CAT6?
Depinde! Sunt numeroase aspecte de luat în considerare. Care este viteza de rețea necesară, 100 Mbps, 1000 Mbps sau 10 Gbps? Câți utilizatori sunt implicați. În cazul unui număr mare de utilizatori, frecvența cablului (exprimată în MHz) devine un factor crucial.
Trebuie să decideți dacă acel cablu va fi utilizat în interior sau în exterior și dacă preferați un cablu rigid sau flexibil. Cablurile de exterior pot avea un miez care conține gel, ceea ce împiedică penetrarea apei în interiorul cablului si înveliș exterior din polietilenă rezistentă la acțiunea razelor UV şi a umidității.
De asemenea, este esențial să investigați posibilele surse de interferențe. În final, alegerea depinde de cerințele specifice ale aplicației dvs.
Pentru aplicațiile video și audio de editare / procesare, AutoCAD, bazele de date SQL, transferurile de fișiere și chiar profilurile de roaming sunt recomandate cablurile UTP cat.6, deoarece au o viteză de transmitere a datelor mai mare, până la 10 Gigabit în rețea.
Atât cablurile Cat.5e, cât și cele Cat.6 pot suporta Gigabit Ethernet, cu toate acestea, Cat.6 este certificată pentru rețeaua Gigabit și va funcționa mai bine pe distanțe mai lungi. Deci alegerea cablului Cat 6 va fi mai stabilă pentru a satisface nevoile Gigabit.
Dacă viteza nu este o prioritate majoră, iar costul este un factor important, un cablu CAT.5 ar putea să vă fie de ajuns.
Concluzia?
Alegerea cablului UTP potrivit, depinde foarte mult de necesitățile specifice ale rețelei pe care o construiți. Diferența de preț între CAT.5e și CAT.6 nu este mare și, de obicei, este o idee bună să optați pentru cablul de calitate mai bună, pregătind astfel infrastructura și performanța rețelei pentru viitor.În magazinul online http://www.ethercom.ro veți găsi o gamă variată de cabluri UTP categoriile 5, 5e și 6.