Rinoplastia este o interventie chirurgicala care modifica forma nasului. Motivatia pentru rinoplastie poate fi schimbarea aspectului nasului, imbunatatirea respiratiei sau ambele. Operatia de rinoplastie este realizata de medici cu experienta in acest sens, astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate de pacient.
CARE ESTE ROLUL RINOPLASTIEI?
Partea superioara a structurii nasului este osoasa, iar partea inferioara este cartilaj. Rinoplastia poate schimba osul, cartilajul, pielea sau pe toate trei. Este important ca pacientul sa discute cu medicu chirurg, daca rinoplastia este potrivita pentru el si care sunt efectele sale.
Atunci cand este planificata rinoplastia, chirurgul va lua in considerare celelalte trasaturi faciale, pielea de pe nas si ceea ce pacientul ar vrea sa schimbe. Ulterior, medicul va crea un plan personalizat pentru ca operatia sa decurga in mod corect. Uneori, o parte sau toate costurile pentru rinoplastie sunt acoperite de asigurare.
Rinoplastia poate schimba dimensiunea, forma sau proportiile nasului. Se poate face pentru a repara deformarile generate de o leziune, pentru a corecta un defect congenital sau pentru a imbunatati unele dificultati de respiratie.
CE RISCURI ARE RINOPLASTIA?
Cele mai citite articole
Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, rinoplastia prezinta riscuri precum:
- sangerare;
- infectie;
- reactie adversa la anestezie.
Alte posibile riscuri specifice rinoplastiei includ, dar nu se limiteaza la:
- dificultate la respiratie pe nas;
- amorteala permanenta a nasului sau a zonelor din jurul nasului;
- posibilitatea obtinerii unui nas cu aspect neuniform;
- durere, decolorare sau umflare care pot persista;
- cicatrici;
- gaura in sept (perforatie septala);
- necesitatea unei interventii chirurgicale suplimentare.
Inainte de a programa rinoplastia, pacientul trebuie sa se intalneasca cu chirurgul pentru a discuta factorii importanti care determina succesul unei operatii. Istoricul medical al pacientului conteaza. Cea mai importanta intrebare pe care o pune medicul este despre motivul solicitarii operatiei si obiectivele pacientului.
De asemenea, medicul va pune intrebari despre istoricul medical – inclusiv antecedentele de obstructie nazala, interventii chirurgicale si orice medicamente pe care pacientul le ia. Daca pacientul are o boala de sange cum ar fi hemofilia, este posibil sa nu fie un candidat pentru rinoplastie. Doar asa medicul poate sa determine daca pacientul este sau nu potrivit pentru rinoplastie si care sunt riscurile implicate de operatie.