AcasăDiverseBeneficiile și efectele secundare ale aplicării de Aloe Vera

Beneficiile și efectele secundare ale aplicării de Aloe Vera

Publicat pe

Aloe vera este o plantă suculentă folosită ca medicament de secole, cel mai adesea pentru tratarea arsurilor solare, a erupțiilor cutanate, a arsurilor, a rănilor și a altor afecțiuni ale pielii. Gelul de aloe vera poate fi aplicat zilnic și pe față în condiții de siguranță, cu excepția cazului în care ești alergic la el (caz rar). Aloe vera este disponibilă pe scară largă sub formă de suc distilat, supliment alimentar și ingredient în creme, loțiuni de corp și unguente pentru piele. Deși tulpinile plantei de aloe și gelul lipicios din interior pot fi consumate crude sau gătite, acestea pot fi nesigure dacă sunt consumate în exces. În acest articol vorbim despre beneficiile și efectele aplicării de aloe vera. De asemenea, explicăm cum să folosești aloe vera în siguranță.

 

Ce este Aloe Vera și de unde provine?

Aloe vera este o plantă suculentă perenă care face parte din familia Liliaceae. Este cunoscută pentru frunzele sale groase, cărnoase, care conțin un gel translucid plin de nutrienți și compuși benefici pentru sănătate. Aloe vera este originară din Peninsula Arabică, dar a fost răspândită în întreaga lume datorită capacității sale de a se adapta la diferite condiții climatice. Astăzi, se cultivă pe scară largă în regiunile tropicale și subtropicale ale lumii.

Istoricul utilizării aloe vera este unul bogat, fiind folosită de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale și cosmetice. Egiptenii antici, grecii, romanii și multe alte civilizații au recunoscut beneficiile acestei plante și au utilizat aloe vera în tratamente medicinale și de frumusețe.

Aloe vera conține peste 75 de compuși activi, inclusiv vitamine, minerale, enzime, zaharide, acizi fenolici, lignină, saponine și acizi grași. Toți acești compuși oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv vindecarea rănilor, reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea sănătății digestive și stimularea sistemului imunitar. Gelul de aloe vera este adesea folosit pentru calmarea arsurilor solare, hidratarea pielii și reducerea inflamației.

Utilizări medicale ale aloe vera

Planta de aloe vera are frunze lungi, groase și triunghiulare și este relativ ușor de cultivat. Stratul exterior gros este coaja; stratul din mijloc este o sevă galbenă amară; iar în centru se află un gel care poate fi aplicat direct pe piele. În medicina tradițională și populară, aloe vera a fost folosită intern și extern pentru a trata o gamă largă de afecțiuni medicale fără legătură între ele. În prezent, există suplimente de aloe vera, sucuri și produse de îngrijire a pielii și părului despre care se crede că au efecte terapeutice. Iată ce beneficii are aloe vera pentru rănile și afecțiunile pielii:

  • arsuri solare;
  • arsuri;
  • răni chirurgicale;
  • ulcerații ale pielii;
  • erupții cutanate;
  • afte bucale;
  • herpes genital;
  • psoriazis;
  • eczeme.

Unele studii au arătat că aloe vera poate lumina petele întunecate (numite și hiperpigmentare) de pe piele, după 4-5 săptămâni de tratament. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea, formula optimă și concentrația adecvată de aloe vera. 

Aloe vera poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • ușurarea arsurilor la stomac, a eructațiilor și a regurgitării în cazul refluxului de acid gastric;
  • îmbunătățirea constipației;
  • reducerea glicemiei la persoanele cu diabet;
  • îmbunătățirea nivelurilor de trigliceride și de colesterol HDL la persoanele cu diabet;
  • combaterea cariilor;

Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt adesea mixte, iar dovezile sunt limitate.

 

Efecte secundare ale aloe vera pe față

Efectele secundare ale aloe vera aplicată pe piele sunt rare. Chiar și în formele orale, planta este în general bine tolerată. Acest lucru este valabil mai ales în cazul preparatelor de aloe topice și orale, în care latexul a fost eliminat. Iritația pielii este un efect secundar posibil, deși mai puțin frecvent, atunci când aloe vera este aplicată local. Aloe vera poate provoca, de asemenea, alergii și urticarie, în special la persoanele care sunt alergice la alte plante din familia crinilor, cum ar fi ceapa, usturoiul și lalelele. Dacă te confrunți cu mâncărimi, umflături, erupții cutanate sau urticarie, este posibil să ai o sensibilitate la gel și ar trebui să stopezi imediat utilizarea acestuia. Gelul de aloe vera nu trebuie folosit pe pielea infectată.

Reacțiile adverse frecvente ale aloe vera pe cale orală includ:

  • greață;
  • diaree;
  • crampe la stomac;
  • vărsături

Riscul de efecte secundare poate varia în funcție de formula de aloe vera. Gelul și sucul de aloe vera par să provoace mai puține reacții decât extractul de aloe vera cu frunze întregi și latexul de aloe care se găsește în anumite suplimente orale. În general, problemele apar atunci când aloe vera este utilizată în exces. Atunci când este administrată în doze mai mari, aloe vera poate provoca:

  • hepatită indusă de medicamente: riscul variază, dar toxicitatea hepatică apare, în general, la utilizarea prelungită a suplimentelor orale de aloe vera pe parcursul a luni sau ani de zile.
  • insuficiență renală acută: leziunile renale pot apărea la utilizarea prelungită a latexului de aloe vera în doze mai mari de 1 gram pe zi. Unele cazuri de insuficiență renală indusă de aloe vera au fost fatale.

 

Cum se aplică aloe vera pe față

  • Taie una dintre frunze aproape de partea inferioară a plantei.
  • Pune partea tăiată în jos într-un pahar pentru a lăsa latexul să se scurgă timp de aproximativ 10 minute și aruncați-l.
  • Îndepărtează vârfurile frunzelor și folosește un curățător de legume pentru a ajunge la gelul transparent din interior.
  • Scoate gelul și depozitează-l într-un recipient curat și sigilabil în frigider.
  • Păstrează-l la frigider timp de până la două săptămâni.
  • Pune o cantitate mică de gel pe vârfurile degetelor și folosește mișcări circulare pentru a intra ușor în piele.
  • Dacă îl folosești ca produs de curățare facială, clătește cu apă rece și usucă ușor pielea.
  • Dacă se utilizează ca hidratant facial sau pentru alte afecțiuni ale pielii, întinde ușor un strat subțire de gel de aloe vera pe piele și lasă să se usuce.

Interacțiuni medicamentoase

Aloe vera administrată pe cale orală poate interacționa cu anumite medicamente. În unele cazuri, aceasta poate crește concentrația medicamentului în sânge (împreună cu riscul de apariție a efectelor secundare) și, în altele, poate reduce concentrația medicamentului în sânge (împreună cu eficacitatea acestuia). Dacă iei oricare dintre următoarele medicamente, discută cu medicul înainte de a lua aloe vera pe cale orală:

  • laxative;
  • medicamente pentru diabet;
  • diuretice;
  • medicamente pentru ritmul cardiac;
  • anticoagulante.

Dozajul recomandat de aloe vera

Nu există doze recomandate de aloe vera sub nicio formă. Produsele din aloe vera pentru piele pot varia în concentrație de la doar 0,5% la peste 99%. Nu există dovezi că concentrațiile mai mici sunt mai puțin eficiente decât cele mai mari. Ca regulă generală, începe cu cea mai mică doză posibilă și crește-o treptat, dacă este necesar, fără a depăși niciodată doza recomandată de producător. Formulele orale de aloe vera includ capsule, extracte, pulberi și sucuri. Pentru a fi în siguranță, respectați instrucțiunile de dozare ale producătorului, în special în cazul suplimentelor din latex de aloe vera și al extractelor din frunze întregi.

Oamenii au folosit aloe vera în scopuri medicinale de secole. Această plantă rămâne și astăzi o opțiune de medicină alternativă, dar cercetările care susțin beneficiile sale pentru sănătate sunt limitate. Cea mai frecventă utilizare a acesteia este aplicarea sa pe piele pentru a ajuta la vindecarea arsurilor și a rănilor. În plus, există dovezi limitate care susțin capacitatea aloe vera de a îmbunătăți alte afecțiuni, dar sunt necesare mai multe cercetări. Discută cu medicul înainte de a utiliza acest produs sau de a începe un nou supliment alimentar.

Ultimele Articole

Ricardo Rodriguez – profil complet de fotbalist

Profil complet de jucător de fotbal: Ricardo RodriguezRicardo Rodriguez este un fotbalist elvețian apreciat...

Evaluarea apartamentelor: cum să determini valoarea reală a unei proprietăți

Determinarea valorii reale a unui apartament este importantă în multiple situații, cum ar fi...

10 motive pentru care să închiriezi un depozit cât mai aproape de autostrăzi

Alegerea unui depozit de închiriat implică numeroase aspecte strategice, dar poziționarea acestuia în proximitatea...

Ghid de întreținere a anvelopelor all-season pentru durabilitate maximă

Anvelopele all-season sunt concepute pentru a face față unei game variate de condiții meteorologice,...

Articole Asemanatoare

Ricardo Rodriguez – profil complet de fotbalist

Profil complet de jucător de fotbal: Ricardo RodriguezRicardo Rodriguez este un fotbalist elvețian apreciat...

Evaluarea apartamentelor: cum să determini valoarea reală a unei proprietăți

Determinarea valorii reale a unui apartament este importantă în multiple situații, cum ar fi...

10 motive pentru care să închiriezi un depozit cât mai aproape de autostrăzi

Alegerea unui depozit de închiriat implică numeroase aspecte strategice, dar poziționarea acestuia în proximitatea...