Multe persoane se intreaba de ce sunt nevoite sa renunte la fumat daca au implant dentar, fara sa cunoasca exact impactul negativ al tutunului asupra longevitatii implantului. Pe langa faptul ca fumatul afecteaza sanatatea generala a corpului, acesta are o influenta negativa si asupra sanatatii dintilor.
Blocheaza glandele salivare, ceea ce duce la aparitia efectului neplacut de gura uscata si reduce fluxul sanguin, doua mari probleme care contribuie semnificativ la acumularea bacteriilor la nivelul dintilor. Astfel, riscul de aparitie a afectiunilor dentare creste semnificativ.
Principalele efecte negative ale fumatului asupra implantului dentar
Un implant dentar este amplasat chiar in structura osoasa a radacinii, ceea ce inseamna ca, la scurt timp de la incheierea procedurii, va reusi sa preia din comportamentul dintelui natural. Pacientii care aleg sa fumeze imediat ce procedura se sfarseste, contrar indicatiilor medicului dentist, se vor confrunta cu un ritm mult mai lent de vindecare, existand riscul de aparitie a infectiilor. Alte efecte negative pe care fumatul le are asupra implantului dentar:
- fluxul sanguin care circula catre tesuturile osoase si moi este redus considerabil;
- perioada de vindecare se prelungeste;
- calitatea osului este afectata substantial;
- exista riscul ca osul aflat in jurul implantului sa se piarda;
- exista riscul de aparitie a inflamatiilor.
Cele mai citite articole
Conform cercetarilor, persoanele care au ales sa renunte la fumat inainte de inceperea tratamentului s-au putut bucura de un succes ridicat, la fel ca persoanele nefumatoare. Astfel, cei care nu pot sa renunte sub nicio forma la un astfel de obicei, trebuie ca macar sa il intrerupa, pentru a se confrunta cu riscuri cat mai reduse. Este indicat sa nu mai fumeze cu aproximativ 4 saptamani inainte de tratament si cu pana 12 dupa ce acesta se incheie.
Pe langa respectarea unui astfel de criteriu, este important sa se respecte si igiena orala adecvata, astfel incat aparitia bacteriilor sa fie cat mai blocata, iar vindecarea sa se desfasoare cat mai natural. In cazul in care bacteriile reusesc sa se infiltreze in zona implantului, exista riscul ca vindecarea sa fie incetinita.
In concluzie, conform indicatiilor medicilor, fumatul trebuie sa fie evitat cu orice pret in timpul aplicarii tratamentului cu implant dentar, pentru a nu exista riscul ca pacientul sa se confrunte cu diverse complicatii. Desi este recomandata renuntarea definitiva la acest obicei care pune in pericol sanatatea generala a corpului, este important ca pacientul sa nu fumeze in perioada indicata de catre medic, pentru ca lucrarea sa se vindece in mod corespunzator.