Dincolo de schimbările care au avut și au loc pe piața de energie, obiceiurile de consum joacă un rol important în contextul atingerii obiectivului de a economisi energie electrică.
Majoritatea consumatorilor nu își dau seama că prin anumite acțiuni generează un consum mult mai mare de electricitate decât necesar. Astfel, pentru a evita cheltuielile mari cu energia sunt recomandate schimbări la nivelul comportamentului de consum ale oamenilor.
Iată câteva obiceiuri care influențează costurile privind energia electrică
Uitarea aprinsă a becurilor
Cu toții obișnuim să lăsăm lumina aprinsă într-un spațiu din care plecăm și în care nu știm când revenim exact. La o primă impresie, acest lucru poate părea extrem de banal și inofensiv, dar află că lucrurile nu stau chiar așa. Uitarea aprinsă a becurilor în camerele unde nu mai ai activitate înseamnă o pierdere inutilă de energie.
Acest obicei poate fi remediat fie printr-o mai bună disciplină, fie prin instalarea unui sistem de iluminat inteligent, care să asigure stingerea automată a luminilor din încăperile unde nu este detectată mișcarea.
Lăsarea în priză a electrocasnicelor
Cele mai citite articole
Un alt obicei des întâlnit este acela de a lăsa electrocasnice și alte dispozitive conectate la priză. Dacă nu mai utilizezi aparatele respective, este indicat să le scoți din priză, deoarece altfel vor consuma inutil energie.
Chiar dacă la început poate părea greu să scapi de acest obicei, cu cât conștientizezi mai mult efectele acestuia, cu atât vei avea grijă să nu mai lași niciun dispozitiv conectat la sursa de curent atunci când nu este cazul.
Neverificarea ofertei la energie
Mulți dintre consumatorii casnici ignoră să-și verifice oferta privind furnizarea de energie electrică. În foarte multe cazuri, ei se confruntă cu cheltuieli ridicate privind consumul de energie pentru simplu fapt că oferta nu este adaptată nevoilor lor de consum.
Pentru a lua decizia potrivită, îți recomandăm să faci o analiză a aspectelor care contează pentru tine. Pentru început este important să cunoști cat costa un kWh și să te informezi cu atenție cu privire la schimbările ce au loc pe piață. Pe lângă preț, trebuie să fii atent și la beneficiile pe care aceștia ți le oferă și maniera în care ele acoperă cerințele tale. Luând în considerate aceste aspecte, poți lua o decizie care îți aduce mai multe avantaje.